2012. február 3., péntek

Az evőpálcikákról

Az evőpálcikáról mindenki tudja, hogy Ázsia szerte, így persze Kínában is, nagy előszeretettel használják. Legalább olyan sokféle van belőle, mint nálunk az evőeszközből, az eldobható bambuszpálcikáktól kezdve a gravírozott arany evőpálcákig.
Az első evőpálcikák valószínűleg Kínában látták meg a napvilágot, úgy 5000 évvel ezelőtt. Kezdetben talán pálcával vagy a fákról letört ággal próbálták a tűzből kipiszkálni a megsült ételt a tűzből. Később, amikor nőtt a népesség, és egyre kevesebb lett a tüzelőanyag, kezdték apróra vágni az ételt, hogy gyorsabban megpuhuljon. Így már nem volt szükség késre, s előtérbe kerülhettek az evőpálcikák.
Valószínűleg a konfuciuszi tanok megjelenése és terjedése volt az, ami tovább erősítette az evőpálcikák használatát. Konfuciusz szerint „a tiszteletreméltó és becsületes férfi távol tartja magát a vágóhídtól és a konyhától. És nem engedélyez kést az asztalán.” Kofuciusznak az asztalon megjelenő késsel szembeni megvetése kétségtelenül nagyban hozzájárul az evőpálcikák használatának elterjedéséhez.
Időszámításunk szerint 500-ra az evőpálcikák már elterjedtek más ázsiai országokban is, és gyorsan népszerűvé váltak.
A legtöbb evőpálcikát bambuszból készítik. Ez a növény nagy mennyiségben fordul elő Ázsiában, könnyen hasítható és igen jó a hőállósága. Készítettek evőpálcikát fából és csontból is, a gazdagok körében pedig a nemesfémből készült darabok sem voltak ritkák. Akkoriban még azt tartották, hogy az ezüst, ha mérgezett étellel érintkezik, megfeketedik. Nem utolsó szempont egy olyan környezetben, ahol a vagyon és pozíció megszerzése érdekében könnyen eltették az embert láb alól.
Az evőpálcikák kínai neve, a Kuai-Zi „fürge kis barátokat” jelent. Általában 23-25 cm hosszúak, a nyélrészük szögletes, a végük tompa.
Úgy tartják, hogy az evőpálcikák használata javítja a memóriát, növeli az ujjak ügyességét, és segít a kínai írásjelek írásának és festésének elsajátításában.
Ami ennyire elterjedt, ahhoz természetesen számos babona is kötődik. Ha páratlan pálcikát találunk a tányérunk mellett, le fogjuk késni a következő vonatot, hajót vagy repülőt, melyet el akarunk érni. Ha pedig eltörik az evőpálcikánk az balszerencsét jelent.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése