2012. január 6., péntek

Ha Shanghaiban jársz...

…élj úgy, mint a shanghaiak. Vagy legalábbis próbáld meg. Valószínűleg kicsit nehezebbnek találod a társadalmi szokások elsajátítását, mint Rómában. Íme, néhány módszer, amivel kimutathatod a vendéglátó ország felé, hogy mindent megteszel a beolvadás érdekében :-)
Élvezd a „gőzölt húsos táskát”
Xiao long bao (angolul: steamed pork dumpling) az utcai kifőzdékben is kapható. Csak keresd az üzletből kiáramló gőzt, vagy a hatalmas bambuszszitákat. Végső soron bármelyik étterembe is bemehetsz. Óvatosan harapj bele, nehogy a benne lévő forró lé az öledbe folyjon , mert még azt hiszik, kezdő vagy a témában!
Alkudj!
Semmi sem hasonlít ahhoz, ahogy egy kínai piacon alkudoznak. Bárki megtanulhatja ezt az értékes kínai tudományt. Kezdd valami olcsó holmival, így nem bánod, ha mégis túl sokat adsz érte. Ne feledd, Kínában a legfontosabb, hogy rejtsd el az érzéseidet, amikor kommunikálsz. Folyamatosan mosolyogj, és légy kedves. Ne húzd fel magad, és ne kritizálj. Ha nemtörődömséget mutatsz a tárgy iránt, amit kétségbeesetten szeretnél megszerezni, nagyobb esélyed van a lealkudásra.
Szűkítsd a személyes teredet
Készülj fel lökdösődésre, tolakodásra, összezsúfolódásra és arra, hogy bevágnak eléd a sorban. Lehet, hogy Te úgy látod, hogy a buszra vagy metróra már nem férsz fel, aztán valaki hirtelen eléd tör, és még feltolakszik. A kínaiaknak más az elképzelésük a személyes térről, mint a nyugatiaknak, így számukra természetes a tolongás, taszigálás és lökdösés a tömegben. Lehet, hogy először zavarónak érzed ezt, de ha megtanulsz úgy gondolkozni, mint a kínaiak, feljuthatsz a tömött kompra, s nem kell megvárnod a következőt.

Ajándékozz és dicsérj
Látogatóban mész valakihez Shanghaiban? Ha ajándékot viszel magadnak, tiszteleted jeléül két kézzel nyújtsd át. Készülj fel rá, hogy háromszor, négyszer is elhárítják, mielőtt végül elfogadnák. Kínálgasd kitartóan. A megajándékozott nem nyithatja fel a jelenlétedben, így ne erősködj, hogy ezt tegye. Ha a vendéglátód akár csak egy kicsit is beszél idegen nyelven (ez általában az angol), feltétlenül dicsérd meg. A vendéglátód valószínűleg elhárítja a dicséretet, így készülj fel rá, hogy finoman tovább erősködj, és megismételd a dicséretet.
Szürcsöld a tésztát
A mamád biztosan letolna a neveletlen viselkedésedért, Kína viszont tökéletes hely arra, hogy megszabadulj a merev asztali etikettől. Dugd a fejed a tálba, emeld a pálcikával a tésztát a szájadhoz, majd hangos élvezettel szívd be. Sokkal szórakoztatóbb így enni.
Bámészkodás
Kínában a legkisebb incidens is azonnal tömegeket vonz, ezért ha látsz valahol egy kupac embert tömörülni, tipikusan a hátuk mögött összekulcsolt kézzel, menj oda, és nézd meg te is. Azt is tapasztalhatod, hogy az emberek megbámulnak az utcán. Tégy Te is hasonlóan, és ne fogd magad szégyenlősen vissza az emberek megbámulásában.
Elég flegma vagy már?
Nyugodtan köpködj az utcán. Bár a 2003-as SARS-pánik óta erőfeszítéseket tesznek a köpködés mértékének csökkentésére, még ma is hétköznapi gyakorlat, ahogy az is, hogy az orrukból, az egyik orrlyukat befogva, a utcára fújják a taknyot. Az ilyen jelenetek lassan eltűnőben vannak, ami viszont még mindig "kötelező", az a csontok kiköpése étkezés közben - a padlóra, a tányérra vagy az asztalra.
(Forrás: Fodor’s Travel Intelligence)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése