Már csak két nap –
és még mennyi terv! A látnivalókról már nem is beszélek, azt már lerendeztem
magammal, hogy megint maradt egy csomó minden a következő alkalomra.
De például nem
fényképeztem még sportjátszóteret, és Dani lakótömbjének a parkjában sem jártam
még, pedig hát itt van közvetlenül az ablakunk alatt.
Úgyhogy reggel
lekísértem Danit, aki modellt állt a különböző sporteszközök fényképezéséhez,
aztán elsétáltam a tavunkhoz, ahol, reggel fél 10-kor már egy egész csomó
idősebb ember beszélgetett, napozott, nyújtó gyakorlatozott – vagy kisgyerekre
vigyázott.
Én őket néztem, ők
meg engem – hogy mit fényképezek annyit.
Elugrottam a
blézeremért. Szerencsésen ott volt, szerencsésen passzolt is, feladat végre
kipipálva.
A házunk tükörképe |
Szokásomhoz híven
gyalog sétáltam el a Yu Yuanig, ahol egy kicsit térferegtem, nézelődtem, aztán
irány a Shikumen múzeum – azaz egy úgy nevezett „open house”. Berendezett, és
az érdeklődők számára megnyitott Shikumen-ház.
A környékből árad a
pénz szaga, még a kis sikátorokban is egymást érték a kávézók és mindenféle
boltok. a múzeumban meg részletes ismertető olvasható a házak történetéről, a
hozzájuk fűződő ideológiáról, az itteni életről.
Mire végeztem a
múzeummal, már megint jó pár kilométer volt a lábaimban. Viszont sikerült
kifognom azon kevés megállók egyikét, ahol két metro keresztezi egymást, az
egyiknek (természetesen az enyémnek) mégsincs megállója. Utaztam tehát egy
megállót, hogy át tudjak szállni a 10-esről az 1-re – és kiderült, hogy van
Shanghaiban olyan átszállás, amikor nem csak hogy ki kell menni az előző vonal
területéről, de még egy csomót gyalogolni is kell az utcán. Mindezt csak
azért, hogy újabb egy megálló után ismét átszálljak – ezúttal már tényleg a
7-re.
Század eleji konyha |
Csodálaotos ez a mosdóállvány! |
Sophie meghívott
vacsorára. Ehhez el kellett bicikliznem Dani munkahelyére. A leírás úgy szólt,
hogy minden rendben, végig védett bicikliúton haladok, az meg már megy, mint a
karikacsapás! Ehhez képest egyszer csak eltűnt a sávelválasztó korlát, és a
sávunk tele lett parkoló járművekkel. Amíg még csak autók voltak, addig hagyján,
azok mellett még pont van annyi hely, hogy lapjával elgurulhat az ember, de
aztán kezdtek buszok is megjelenni a kerékpársávban, pont úgy parkolva, hogy a
járda felől se férjen el mellettük egy bicikli, de az út felől sem, mert a két
autós sáv is tele volt buszokkal (és autókkal). úgyhogy végül, szerencsére, már
elég közel Dani munkahelyéhez, végleg feladtam, és inkább a járdán toltam a
biciklit (néha szoktam ott is kerekezni, de most a járda is tömve volt).
Amikor Danival
találkoztunk, mondta, hogy változott a program, nem innen megyünk taxival,
hanem elkerekezünk egy másik helyre, mert éppen most van az irodával szembeni
Expon Ázsia legnagyobb autókiállítása, és képtelenség taxit kapni a környéken –
ez az óriási forgalom is azért van. De semmi gond, mert már itt van velem, és
megvéd, csak kövessem. Azzal belevágott a forgalom közepébe. Mire egyet
mukkanhattam volna, pedig egyből indultam én is, már hatan voltak közöttünk!
Hiába, még nagyon tanulnom kell ezt a kínai forgalmat és önérvényesítést. Azért
csak cikáztam én is a járművek között, ahogy a többiek, de örültem, amikor
végre csendesebb részhez értünk.
A Carrefoure-nál
összeszedtük Sophie-t és gyalog sétáltunk el az étteremhez. Sophie-nak van egy
alkalmazása az okos telefonján, amelyik mindig kiajánlja az beírt környék
legjobb éttermeit. Most is egy ilyen helyre mentünk, még ő sem járt ott. Sült
pekingi kacsa volt a menü fő része, ezt előre meg kellett rendelni. Olyan
felkapott (vagy jól szervezett) az étterem, hogy amikor nem érkeztünk meg időre,
3 perc múlva már hívták Sophie-t telefonon, hogy hol vagyunk.
Tetszik nekem, hogy
itt mindenki mindenhol elkéri a telefonszámot, és használják is. A taxis
Chun’anban még másnap is hívott minket, hogy segítsen, arról nem is beszélve,
hogy a Stone Forestben sétálva is telefonon keresztül tartottuk a kapcsolatot,
de elkéri a telefont a kerékpár kölcsönző is, illetve megadja a sajátját, hogy
ha éppen nem lenne ott, amikor visszavisszük a gépeket, akkor csak hívjuk
nyugodtan, az idegenvezető, a recepciós – és az étterem asztalfoglalás részlege
is. Ezek azok a helyzetek, amire azt mondom, hogy tényleg hasznos a mobiltelefon.
Nem csak
búcsúvacsora volt ez, de egyben Dani és Sophie születésnapi ünneplése is. Igaz,
hogy mindketten májusban születtek, én viszont most vagyok itt. Úgyhogy
megrendeltük az ételt, aztán amíg vártuk, hogy kihozzák, ünnepeltünk. A „torta”
hungarocell karikára feltűzködött gumicukrokból készült, a közepén egy
gyertyával. A gyertyát Dani lakásából kölcsönöztem, a többit viszont még
Magyarországról hoztam magammal (és elkészítve, a bicikli kosarában az
étterembe). A pincértől kértünk gyufát, és mindjárt mondtuk is neki, hogy
születésnapot ünneplünk, erre hozzácsaptak még a menühöz egy születésnapi
spagetti tálat. Itt Kínában ugyanis spagettiszerű, hosszú szálú tésztával
készült egy tál étellel ünneplik a születésnapost, hogy olyan hosszú életű
legyen, mint a tészta.
Az ajándékok zömét
is Pestről hoztam, de találtam az idegennyelvű könyvesboltban egy remek angol
szógyűjteményt, amiben szinonimák, ellentétes értelmű illetve azonos hangzású,
de eltérő jelentésű szavak voltak, amiről egyből úgy gondoltam, hogy remek
használatot tehet Daninak a toastmaster beszédek megírásánál. És vettem egy
diótörőt is, mert erre még nem volt ideje, mióta itt van.
Csomagolópapírt
viszont nem találtam, ezért mindent egyszerűen csak beleszórtam egy táskába, ők
meg felváltva húzkodtak belőle. Aztán eldönthették, hogy igaziból kinek is
címződött az ajándék. Jól szórakoztunk.
A vacsora szokás
szerint rengeteg fogásból állt, és finom volt. A pekingi kacsát az asztalunknál
szeletelte fel a szakács, egész vékony és kis falatokat vágott, és selyempapír
vékonyságú „palacsintákba” halmoztuk a húst, fokhagyma szálakat és uborkát,
amit valamilyen szószba mártottunk. Aztán összecsomagoltuk, és máris lehetett
enni. Kézzel is szabadott, de az ügyesek ezt is pálcikával eszik.
Volt még hús, valami
leveles zöldség, amiről nem derült ki, hogy mi, de azért finom volt, a kacsa
csontos maradéka, levesben felszolgálva, rizs – és datolyatea!
Szóval jól
belaktunk, és még a maradék is megtöltött három műanyag dobozt.
Pekingi kacsa tálalása |
Szerény vacsora |
Mire végeztünk a
vacsorával, eleredt az eső. Szerencsére nem volt vészes, hiszen mi, Danival még
innen bicikliztünk haza. Sötétben, esőben, de már csak gyér forgalomban, és
mivel „felvezetőm” is volt, még élveztem is a dolgot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése