2014. június 3., kedd

3. A nyár első napja?

Tegnap még ujjatlan nyári ruhában szaladgáltunk az utcán, éjszaka aztán megjött a lehűlés. Reggel óta ömlik az eső, mintha dézsában öntenék. Daniék fodrászhoz akartak menni, de végül úgy döntöttek, ki sem teszik a lábukat. Megértem, én sem kívánkozom sehova. Olyan sötét van, mintha legalábbis már este 8 óra lenne (vagy mostanában mikor van a naplemente utolsó fázisa?). Szóval lazsálunk. Későn reggeliztünk, szerintem összevonjuk az ebédet a vacsorával. Közben Kínáról szóló érdekességeket olvasgatok, és bíztatom az égieket, hogy hozzanak jobb időt. Akár eshet is, de csak rövid ideig, aztán legyen megint meleg, hogy felszáradjon. Nem is kívánok sokat, igaz?
***
Dani kínai tanárnője kiadta feladatul, hogy nézzen meg egy bizonyos kínai filmet, lehetőleg az angol feliratok mellőzésével, és írja le a tartalmát kínaiul. Úgyhogy délután nekiültünk ucsorázni és filmet nézni.
A békés halászfaluban a kislányát szórakoztató apukát 5 perc múlva látványos vércsorgatás mellett bekapta egy tengeri szörny, amelyik aztán megevett még két embert, hasonlóan szélesvásznú változatban. Mi meg csak pislogtunk, hogy miért pont erre a horrorra esett a tanárnő választása?!? Szerencsére később szelídült a történet, és csak időnként dobtak be egy-egy erősen naturalisztikus részletet. Volt még benne a hal démonon kívül disznó démon, démonvadászok és majomkirály is, és a keleti filozófiával sem fukarkodtak. Összességében egész jó volt, jó néhány szellemes poénnal. Ja, és a lényege az volt, hogy egy fiatal tanonc hogyan jut el odáig, hogy igazi buddhista szerzetessé váljon. Hogy Dani hogy fogja ezt tartalmilag összefoglalni, azt nem tudom. És mivel kínaiul írja, nem is fogom megtudni.

Este csak elmentek fodrászhoz. Igen, este. Hat körül indultak, Sophie kb. negyed 10-re ért haza, de itt az ilyesmi teljesen természetes a szolgáltatók körében. Első éjjel, amikor érkeztem, hajnali fél 2 körül láttam a taxiból, hogy az utca sarkon ott áll legalább 3-4 árus, akik gyümölcsöt meg főtt kaját (levest, nyársra húzott sült húst, talán zongziit is) kínál - és egész nagy vevőkörük is volt. Hogy kikből tevődik össze egy ilyen éjszakai, az útpadkán üldögélő és „vacsorázó” vevőkör, azt sajnos nem sikerült kiderítenem. Ja, és Dani mondta, hogy már nem jár alapból az a jó kis fejmasszázs a hajvágáshoz, amit első itt létem alkalmával annyira élveztem. Úgy látszik, itt is egyre üzletiesebbé (sablonosabbá) válnak a dolgok.

Vacsorára saját készítésű dumplingot, azaz gyúrt tésztába töltött zöldséges-húsos táskát ettünk.

Készül a dumpling

A nap megkoronázásaképpen este nekiálltunk kockázni. Olyan jól elszórakoztunk vele, hogy majdnem éjfél lett, mire végre sikerült abbahagynunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése