2017. szeptember 23., szombat

Kína 2017 – Egypercesek képekben – ami a leírásokból kimaradt

Utóiratként még néhány a kedvenc életképeim közül mazsolázva, különösebb rendszerezés nélkül. Ezek jó része "lesi-fotó", így a minőségük sajnos nem a legjobb, amiért elnézést kérek.

Ezek a helyes kis figurák a metróajtókat ékesítik. A mellettük lévő piros-kék "metró-okoska" azt sugallja, hogy ők is célzatosan állnak is. Látom, hogy öregek, gyerekek, kismamák és gyerekesek előnyt élveznek. Valamint ... a szemüvegesek :-) (Bal oldali sor utolsó, és a jobb oldali sor 2. alaka). Ha valakinek van valami használhatóbb ötlete, ossza meg velem.

 Egy kutya közönséges gyerekruha bolt kínálata. Mintha Aliz Csodaországában járnánk.Kínában mindenki hozzá van nőve a forró vizes palackjához. Még a rendőrnek is ott függ a szolgálati derékszíján, a rádió mellett a szolgálati ívóvizes termosz.És egy másik kemény szakma ebben a melegben, a postásé. Így néz ki a szolgálati robogó, nap- és esővédővel felszerelve.Kezdődik az iskola. A kép első nap készült, amikor a gyerekek egyenruhát még nem, de egyen hátitáskát és jókora női retikülnél is nagyobb kézitáskát már viseltek.Csobogók az egyik pláza oldalában.Bármilyen boltba lép be az ember, egyből hangszóróból harsogó reklámszöveget hall. Ehhez gyakran be se kell menni, kisebb boltoknál az ajtó előtt áll egy-egy eladó, megafonnal a kezében, és invitálja be a leendő vevőket, ki tudja, milyen ravasz ajánlatokkal. A szöveg tényleges tartalmát ugyan nem sikerült kiderítenem, de azt igen, hogy némi munkaerő-kímélő csalás azért belefér. A megafonba bele van építve egy mikrofon, azt kiabálja folyamatosan a vevőcsalogató szöveget. Az alkalmazott csak a szájához tartja, mintha ő beszélne. És van olyan is, aki még ezt sem teszi. Ez a megafon például teljesen magára hagyva harsogta folyamatosan (és szerfölött hangosan) az információit.Egy ország, ahol akkora a munkaerő kínálat, hogy még a fogpiszkálót is egyenként kidekorálják.Bérkerékpárok várják a munkaidő végén kiáramló embereket a pénznegyedben.


Óvodai évnyitó. A kerítésen kívül az anyukák leselkednek befelé, az udvarról meg a gyerekek ki :-)Nanjing Road, dumpling kifőzde. Vége a munkaidőnek, mindenki igyekszik beszerezni a vacsorát.Kotányi, a világ másik végén.


És ami még nem hagyott nyugodni az itthon megszokott jobb és bal oldal gyakori, de nem következetes felcserélése.

Sok esetben
-        fordítva működnek a zárak, jobbra zár, balra nyit
-        két mozgólépcső jobb fel, bal le
-        a kiállításon balról jobbra kell haladni
Ugyanakkor a közlekedés iránya jobbra tarts. A járdán és kerékpárúton viszont "Ne törődj senkivel! Te vagy az ász!"

Látogatóként pedig tessék alkalmazkodni.


2 megjegyzés: