2017. szeptember 7., csütörtök

Kína 2017 – Laza hétvége

Abban reménykedtem, hogy hétvégére elutazunk valahova, ahova egyedül, a kínai nyelv alapos ismerete nélkül, nem igen akaródzik elmenni. Daniék ilyen „nagyszabású” tervekben ugyan nem gondolkoztak, de azért felmerült egy autóbérlés, és egész napos út valamelyik közeli városba, aztán ez módosult Chongming szigetre, ahova busszal is lehet jutni, ha az ember kiismeri magát a sok kínai jel között, végül Sophie rájött, hogy túl sok feladata halmozódott fel a hétvégére, és leginkább sehova sem szeretne menni.

Igy aztán a hatalmas szálfából lett egy icipici fogpiszkáló. Illetve több is, mert azért nem élmény mindig akad.

Szombaton délelőtt elbicikliztünk a virágpiacra, mert lejár a virágküldő szolgálatnál az előfizetés, és Sophie személyesen keresett valami szépet a vázába. Helyes, tömött fejű, sárga gombócokat talált. Lehet, hogy Pesten is el kéne mennem a nagybani virágpiacra egy kicsit nézelődni? Vagy csak errefelé "teremnek" ilyen furcsa virágok?!? A levele alapján valami krizantémfélének vélem...


Az igényeket tükrözve számos standon csillámporos szegélyű, élénk, virító színű „photoshopolt” virágcsokrokat is kínáltak. Valódi virágok voltak, de annyira természetellenesnek tűnt a színűk, hogy nehezen tudom elhinni, hogy simán csak termesztés eredményei voltak. És, persze, voltak különlegességek is - legalábbis európai szemmel nézve
.

Lótuszvirág terméséből összeállított csokor

Mire jó a pipaszurkáló?

 Hazafelé beugrottunk a kisállat-kereskedésbe, és eljátszottunk a töménytelen macskával, aki ott lábatlankodott. Szó szerint, mert a legtöbb nem volt ketrecben, hanem szabadon mászkált a boltban, mindenre felugorva és felmászva. Pláne, amikor a játékuk is előkerült - egy botról lelógatott tollacska. Na, ha azt húzogattuk az orruk előtt, attól teljesen belendültek, egyből kijött belőlük a vadászösztön. Résen kellett lenni, ha nem akartuk, hogy elkapják és szétcincálják! Némelyik akkorákat ugrott felfelé, hogy nem is hittem volna.

A zsákmány bűvöletében

 Sophie kapott karácsonyra egy cicát Danitól, pontosabban egy cica-utalványt. Úgyhogy időnként eljönnek ide macskát választani, aztán hosszas töprengés után megállapítják, hogy még várnak egy kicsit a saját macskával. Közben meg remekül eljátszanak az itteniekkel. Ideális helyzet.

Jó pont az állatkereskedőnek, hogy utcáról is összeszed elesett kölyköket. Most például egy egy hónapos kismacskája volt, külön ketrecben, ápolva és etetve, amelyik ingyen elvihető lenne. Addig, amíg ez megtörténik, bőszen pofozta és rágicsálta Dani benyújtott ujját.

Délután bementem a városba, mert olvastam a Shikumen Street Fair-ről a West Nanjing Road metróállomás közelében, és reméltem, hogy valami érdekes helyi kézműves rendezvényre bukkanok. Kiderült, hogy fiatal dizájnerek vására, az egyik mellékutcában (99 Taixing Lu), egy belső udvarban kialakítva. Régi (és kevésbé régi) porcelánok cserepeiből készült medálok, extravagáns szandálok, modern kerámia, dizájnos sálak, táskák… Nem is a portéka volt érdekes, amit kínáltak, mert az a világon mindenhol hasonló, hanem inkább az, hogy az árusoknak kb. a negyede külföldi volt. Két olasz lány ezüstékszereket kínált, egy kínai - nyugati páros házi készítésű kozmetikumokat, egy afrikai fiatalember kávé és csokoládé kombóból italtól kezdve illatszerig mindent. Mindig olvasom, hogy vannak ilyen a nomádok, akik állandó lakhely nélkül élik az életüket, és életvitel szerűen vándorolnak egyik országból a másikba; most ez is egy kicsit kézzel foghatóbbá vált.

Shikumen Street Fair, Shanghai
Vasárnap meg Danival szerveztünk egy lötyögős napot (15000 lépést mentünk, ilyen egy lötyögős nap :-)  ). Meg olyan is, hogy a tegnapi tervezésnek megfelelően, rögtön ébredés után, azaz fél 11 körül indultunk el. Nem is csodálom, hogy hétvégén ilyen sokáig alszanak. Elég strapásnak tűnnek a hétköznapjaik. Hetente 2-3 alkalommal reggel 7-től 8-ig kondizni járnak, aztán irány a munkahely, ahonnan jó esetben 7 óra körül hazakeverednek. Dani kerékpárral jár, mert csak a Century Parkot kell megkerülnie, de Sophie-nak egy út kb. egy órájába telik, metróval, két átszállásal. Este jóga, Sophie még lefut néhány kört a park körül (5 km-es, futóknak kialakított, éjjelre kivilágított pálya), Dani elintéz egy-két meetinget amerikai vagy angol kollégákkal, közben valamikor még egy könnyű vacsora is belefér, és már mehetnek is aludni. Hétvégén aztán pótolják az elmaradásokat, mind alvás, mind tennivalók tekintetében J

A milliomos negyedbe mentünk, ahol mindenkinek van autója és/vagy személyi sofőrje, és eszükbe sem jut leereszkedni a plebsz közé. Ide még metró sem jár, nehogy a tömegek megzavarják a helyiek nyugalmát J Mi is kerékpárral mentünk - aztán meg gyalog sétáltunk haza.

Ilyen egy "szerény" reggeli az Element fresh-ben. És a fagylalt sajttorta meg a fagylalt még nem is érkezett meg.

Először brunch-öltünk egy vízparti kis étteremben, amelyik már ebben a korai órában is forgalmas volt, és egy kis asztalkán behűtött pezsgő várta a nagyérdemű közönséget.


Aztán csak kóboroltunk, és nézelődtünk. A házak itt is lakóparkokba vannak rendezve, de jórész inkább villalakás kialakításúak, bár vannak toronyházak is, csak persze más a lakások mérete, mint a szerényebb helyeken. A lakóparkok olyan jól be vannak ültetve, hogy csak hébe-hóba lehet egy-egy lopott pillantást vetni az épületekre, a környéken parkoló autók viszont mindent elmesélnek az itteniekről. Meg az általános iskola kampusza is, amelyik akkora, és olyan jól felszerelt, mint a középkategóriás egyetemek Amerikában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése