2016. december 31., szombat

Nepál, Annapurna Circuit – 2016. október 22. – november 15. - Az előzmények

Annapurna Circuit Trek (www.nepalguideinfo.com)

A gyalogosan megtett táv/Total distance walked: 237 km
Legnagyobb tengerszint feletti magasság/Highest altitude: 5416 m

Távolságok és magasságok / Trekking Profile

Hátizsák súlya, többé-kevésbé/Weight of the backpack, more or less: 15 kg.

Időjárás: kiváló. Száraz és napos, bár olykor kifejezetten szeles.
Weather: excellent. Dry and sunny, however sometimes we had quite a strong wind.

Mottó: Lucunda est memoria praeteritorum malorum (Cicero);
              azaz: Kellemes az elmúlt bajokra való visszaemlékezés;
 Mot: Pleasant is the memory of past troubles

Előzmények
2011 tavaszán három hetet töltöttem el Zsuzsával és az akkor két és fél éves kisfiával az Egyesült Államok kanyonjaiban. Jobbára az autóban aludtunk, volt, hogy naponta csak egyszer vagy kétszer ettünk, hátizsákkal és gyerekkel a hátunkon kirándultunk tériszonyosoknak nem feltétlenül ajánlott útvonalakon … hát csoda, hogy most, öt év múlva, megint együtt vágtunk neki egy nem mindennapi útnak?

Zsuzsának már régi terve volt egy nepáli túra, de egy nyári találkozás adta a végső lökést, amikor megtudta, hogy bevállalós emberek nyugodtan nekivághatnak az Annapurna körútnak vezető és hordár nélkül is. Persze, társaságban jobb, Így jöttem a képbe én.

Innentől már csak a repülőjegy-vadászat, biztosításbeszerzés és a csomagolás volt hátra.
Némi keresgélés után a Pozsony – Dubai – Kathmandu útvonalat választottuk. Kb. 140.000 Ft-ot spóroltunk így a repülőjegyen, amiből lejött a Bp-Pozsony-Bp retúr vonatjegy ára, 5000 Ft J

A biztosításunk extrém helyzetekre, például helikopteres mentésre is szólt. Erről azonban utólag kiderült, hogy igazából csak akkor vehető igénybe, ha valaki Kathmanduban(!) garantálja a repülés költségeinek kiegyenlítését. Tehát a biztosítást, a túra megkezdése előtt, regisztrálni kell a kathmandui magyar nagykövetségen, vagy egy megbízható kathmandui utazási irodánál. Szerencsére nem derült ki, hogy ezek elmulasztása esetén mennyi időbe telik, mire a helikopter megérkezik a sürgős ellátást igénylő személyhez.

Csomagolás – ez olyan sarkalatos kérdés, hogy megérdemel majd egy önálló blogbejegyzést. A lényeg annyi, hogy keveset és könnyűt!

És akkor most lássuk az utazást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése