2018. november 7., szerda

Dayboro market, Old Petrie, Trivia-est

Havonta egyszer vásár van Dayboroban. Részben kézműves vásár, részben bolhapiac, a kiscserkészek és az egyházi szervezetek is megjelennek jótékony célú értékesítésre. Ők a leglelkesebbek, mindenkit leszólítanak, beszélgetnek, próbálják az embert rábeszélni, hogy vásároljon valamit. Kis falu ez, nem akarsz megsérteni senkit, úgyhogy valami apróságot mindenki vesz tőlük. A leggyorsabban a házisütemény fogy el, mert azzal azért mégis többet tudsz kezdeni otthon, mint egy újabb rózsás mosdótállal, vagy csipketerítővel, amit ők is azért kaptak adományként, mert otthon már nem volt helye.
Az “igazi” árusok sokkal rezignáltabbak. Ők csak ülnek az árnyékban, és próbálják túlélni a napot, amíg a nézelődök (jóval ritkábban: vásárlók) eltöltik a délelőttöt a sátrak között.

Jellegzetes ausztrál művészeti ágazat
A vásártér külön érdekessége, hogy egy szépen rendben tartott füves-fás parkszerű terület a falu egyik legkiemeltebb helyén. Nem köztudott róla, de valójában egy magánszemély birtokában van, aki tartós használatra felajánlotta a település számára – mindaddig, amíg majd jön valaki, aki pont itt akarja megépíteni a maga szupermarketjét vagy valami hasonló nagystílű dolgot, és akkor majd drága pénzen eladhatja neki. Addig meg ő a jó fiú, aki a köz javára szolgál :-)

Miután kinézelődtük magunkat (és megvettük a “kötelező” süteményadagot az anglikán egyház sátránál), továbbindultunk Petrie felé.

Egy kis háttér információ: Laciék a Macadamia Driven laknak, amely a helyi főútvonalról letérő mellékút, két oldalt farmokkal, néha az út szélén, néha jóval beljebb. Laceys Creek a teljes “tanyacsoport” neve, több ilyen leágazó mellékúttal, és jónéhány farmmal elszórva a hegyoldalban. Dayboro a helyi központ. Falu általános iskolával, postával, egy kisebb élelmiszeráruházzal. Pékség, kávézók, kocsma, önkéntes tűzoltóság, 4 templom, egy kis sportcentrum uszodával és edzőtermekkel… A napi szükségleteknek megfelel.

Természetesen van benne egy Men’s Shed is, ami amolyan férfi klub féle, a nőszövetség megfelelője a férfiak számára. Összejönnek, társasági életet élnek, és közben segítik a helyi iskolát vagy cserkészcsapatot, vagy rendeznek valamit a falu javára. A nőszövetség annak idején kifejezetten azzal a céllal jött létre itt Ausztráliában, hogy a távoli tanyákon élő, magányos asszonyok időnként társaságot találjanak maguknak. Aztán a modernebb korban, amikor a nyugdíjba menő férfiak is kezdték üresnek érezni az egész napos otthonülést, megalakultak a Men’s Shed-ek is. A kifejezésből a “shed” eredetileg csúrt, fészert jelent, de a szép magyar sufni szó is a jelentései közé tartozik. Ez az a hely, ahol a férfiember tartja mindazt a holmit, amit a felesége legszívesebben kidobna. És ide is vonul vissza időnként, ha egy kis nyugalomra vágyik :-D

Belépés csak férfiaknak!
Szóval ott tartottunk, hogy van Dayboro, mint a legközelebbi falu, a társasági élet színhelye. Itt “mindenki” ismeri egymást, mindenki résztvesz a rendezvényeken és a havonta egyszer megtartott moziest nem annyira a filmekről, mint a társasági eseményről szól.
Méretben a következő a “suburb”, ami külváros – ugyanis hivatalosan minden Brisbane része errefelé, de azért jól elkülönült kisebb városrészek (vagy városok) alkotják Brisbane nagyobb részét. Ezekben már vannak szaküzletek, kisebb-nagyobb ipari létesítmények, komolyabb szolgáltató egységek. de némelyikben ezek jobban koncentrálódnak. Van olyan város, ahol inkább ipari létesítmények alakultak ki nagy számban, van ahol a különféle boltok csoportosulnak. Középiskolába is ide járnak a gyerekek, Dayboro környékéről iskolabusz hozza-visszi őket.

Laciék számára Strathpine az a hely, ahova a nagybevásárlások miatt mennek. Itt már bevásárló központ van, ahol a pláza mellé még odagyűlt mindenféle más szolgáltató és értékesítő egység is. Az orvosi szakrendelők és a könyvtár is itt található. Így egy úttal elintézhető minden fontos dolog – aztán lehet visszamenekülni a csendesebb vidékre :-)

Aki viszont még városabb várost szeretne, az elmehet egész Brisbane belvárosáig, ahol már akkora parkolási gondok vannak, hogy előre, online kell parkolóhelyet foglalni, ha biztos akarsz lenni a dolgodban!

Petrie, ahova éppen mentünk, egy Strathpine-hoz hasonló előváros, amelynek egyik látványossága az Old Petrie Town nevű múzeum, skanzen – vagy csak egyszerűen gyűjtőhely. A város és a környék régi épületeinek egy részét telepítették át ide, melyeket nem akartak csak úgy lebontani. Az igazság az, hogy sok a felajánlás, de persze elszállítani és áttelepíteni egy épületet nem egy olcsó mulatság.

Templom
Valaha még vasút is járt erre
Jellegzetes ausztrál ház
Eredeti(t utánzó) berendezés nincs az épületekben. Amelyikeket megnyitottak, azokban souvenir boltok vannak, vagy kávézók. Ennek megfelelően az egész intézmény is csak a hétvégén éled fel, hétközben semmi nincs nyitva. Szombat-vasárnap viszont nagy a nyüzsgés, turisták sétálnak fel-alá. A boltok és az útmeni bódák árulják a portékáikat. Lehet csatlakozni az irodalmi felolvasáshoz, vagy “száguldozni” az öreg, szirénázó, tűzoltó parancsnoki kocsival. Egy nagy fészerben gőzgépeket gyűjtöttek be, ilyenkor, hétvégén, lelkes férfiemberek olajos rongyokkal és különféle csavarkulcsokkal felszerelve bütykölnek rajtuk, és úgy érzik magukat, mint kisgyerek az édességboltban.

A “kötelező” délutáni sziesztát egy nagy reccsenés szakította félbe. Mint utóbb kiderült, egy elég nagy faág, minden különösebb ok nélkül, egyszercsak megadta magát, és letört. Szerencsére nem a sufnira zuhant, még csak nem is az útra, hanem pont a kettő közé. Persze előbb-utóbb csak darabokra kell majd fűrészelni, és elvinni onnan.

A vasárnap esti program rendszeresen Trivia-est. Az újság minden vasárnap közöl egy 40 kérdéses kvízt, Laciék meg összegyűlnek a szomszédokkal valakinél, és megpróbálják közösen megfejteni – és megdönteni a saját eredményeiket, amelyek általában 25-28 pont között vannak. Na, ki tudja, hogy minek a fővárosa volt Coimbra, és hol található az Iguazú nemzeti park például? Arról nem is beszélve, hogy X.Y. ausztrál sportóló krikettben, soccerben vagy teniszben jeleskedett-e?

A kutyáknak persze mindenhol ott kell lenniük
Persze az ilyen összejövetelekhez mindig hozzátartozik egy kis eszem-iszom, tábortűz, és hosszú beszélgetés is. Engem a házigazda, John, szórakoztatott, oposszumvadászatra vitt. Minden egyes helyre elmentünk a farmon, ahol csak lenni szoktak. Jó vendéglátó módjára szeretett volna mindenképpen eleget tenni az érdeklődésemnek, benéztünk a sufniba, a farakások közé, felvilágított a fákra, de nem jártunk sikerrel. Viszont lefényképeztem néhány békát, köztük azt a bizonyos hirhedt varangyot is, amelyet azért hoztak be Ausztráliába, hogy valami szintén behurcolt bogarat elpusztítson. Ez a terv ugyan nem vált be, a varangy viszont teljesen ellepte Kelet-Ausztráliát, és szemmel láthatóan terjed nyugat felé (a sivatagon keresztül!!). Mérgező, így aztán még a helyi fauna kiírtásában is erősen részt vesz. Bármi, ami megeszi a békát, feldobja töle a talpát.

Az a bizonyos mérges varangy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése